Boerderij-camping Spaanse Pyreneeën

rust - verrassend natuurschoon - wandelen - gastvrijheid

Adres: San Marcial, s/n - A-138 Km. 71.500

22365 Salinas de Sin (Huesca) Aragón España

Telefoon: Vast: 00 34 974504010

Mobiel 00 34 606844924Is er nog een wens te doen?

terug naar de homepage

Ieder jaar zijn er in de nacht van 12 op 13 augustus grote hoeveelheden vallende sterren waar te nemen. Daar is wel wat duisternis voor nodig.

Doordat er ’s nachts geen storende verlichting is van straatlantaarns of een nabijgelegen stad, is de boerdrij-camping Caserio San Marcial een uitgelezen plaatst om in het volledige duister een wens te doen.

De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht vanaf eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum in de ochtend van 13 augustus. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel.

Kijk in deze periode dus even omhoog, erg leuk en ook romantisch!

De Perseïden meteorenzwerm is een wolk van stofdeeltjes die is achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

De meeste Perseïden zie je vanuit donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens in de tweede helft van de nacht. (zie ook Wikipedia)

Leoniden

Rond 17 november is het dan weer opnieuw feest. De jaarlijkse Leonidenzwerm heeft dan een activiteitspiek.

Afgelopen jaren was het wel eens één grote vuurbollenstorm.

Sterren

Ben je geinteresseert in al die sterren die je op vakantie ziet, kijk dan eens op: www.heavens-above.com

Vul op deze website de plaats en tijd in en print je sterrenkaartje (Sky Chart) van die nacht.

Ook kan je er nagaan wanneer de passage van ISS zichtbaar is. Het International Space Station is een ruimtestation in een baan om de aarde, dat door verschillende landen betaald, gebouwd en bemand wordt.

 

Met een verrekijker kan je soms de zonnepanelen zien!

 

 

Passage van ISS op 13 juli om 21:58  
5 augustus om 06:33:39