Boerderij-camping Spaanse Pyreneeën

rust - verrassend natuurschoon - wandelen - gastvrijheid

Adres: San Marcial, s/n - A-138 Km. 71.500

22365 Salinas de Sin (Huesca) Aragón España

Telefoon: Vast: 00 34 974504010

Mobiel 00 34 606844924


  

Spaanse website: www.caseriosanmarcial.com

terug naar de homepage

Canyon Rio Vero

Canyoning is een sport waarbij je de loop van een rivier door een canyon volgt, door middel van een combinatie van wandelen, springen, zwemmen en abseilen (of rapellen).

Canyons kunnen zeer makkelijk of zeer moeilijk zijn, maar het accent bij canyoning ligt eerder op het esthetische en de fun en niet op de moeilijkheidsgraad.

Het wordt wereldwijd beoefend door vele duizenden mensen, van alle leeftijden.

 

Canyons zijn meestal te vinden in afgelegen en ruwere omgevingen. In het Parc van Ordesa zijn mooie geschikte canyons, maar het is verboden om er in te gaan. Alleen net buiten de parkgrens kan de sport beoefend worden. Bekende afdalingen zijn de Barranco Consusa, Miraval, en Gloces.  Je hebt er koorden voor nodig en je kunt beter wat ervaren zijn voordat je eraan begint.

Het europeese mekka van de canyoning sport is in het vlakbij gelegen Sierra de Guara. Een droog gebied ten zuiden van Ainsa.

Wil je eens kennis maken met deze sport dan is de canyon van de Rio Vero een uitdagende dag-uitstap, die goed te doen is vanaf camping Caserio San Marcial. Er zijn geen speciale buitensport-technieken voor nodig. Je hebt geen touw nodig om af te dalen bijvoorbeeld. Het is een natte wandel-zwem canyon.

Deze canyon uitstap is te doen door iedereen die niet bang is van water en een goede ´normale´ conditie heeft.

Nederlandse scholieren doen en uitstap naar Artis, die van Barcelona doen de Rio Vero. De duurtijd van de afdaling is ca 8 uur.

Meer informatie ga je vinden in het infoblad "Beschrijving van wandelingen, dag-uitstappen in de omgeving" dat je terugvindt op de homepage.


 

Canyonning is een buitensport in de natuur met de daaraan verbonden risico's en gevaar.

Een wildwaterbaan in een zwembad lijkt dan wel op het water in een canyon, maar bedenk goed: het zwembad is safe en de natuur niet.

Spring bijvoorbeeld niet zomaar in het water als je niet zeker weet of het kan. Probeer altijd voorzichtig eerst hoe diep het is! Het afleggen van het parcours gaat dan misschien wat langzamer, maar zo kom je er wel weer uit. De enige mogelijkheid om een ernstig verwonde buitensporter uit een canyon te halen is met een helikopter.

Deze waarschuwing is niet bedoeld om je van deze buitensport te weerhouden. Canyonning is pure FUN.

Maar net als bij een bergwandeling is het ook hier belangrijk om je goed voor te bereiden!

Neem er voldoende tijd voor, dat speelt altijd in je voordeel

In de situatie hierboven is niet te zien hoe diep het water is. Hier mag je niet springen! Bovendien heeft bevat 'wit' water  zoveel lucht dat het weinig drijfvermogen geeft.

Het parcours loopt van Lecina tot Alquezar.

 

Canyons of kloven zijn ontstaan door een spel van wind en water. In andere gevallen zijn vulkanisme en aardbevingen veroorzakers van de kloof. Omdat hierdoor verschillende aardlagen zijn vrijgekomen, kan een prachtig schouwspel van kleuren en rotsvormen ontstaan.